Jun 10

Na Kracalniku sem prebrala prispevek, mimo katerega nisem morala brez daljšega komentarja.

Knjige so mi že od malih nog predstavljale pomemben del vsakdana. Knjižničarke v bližnjem mestu so me dobro poznale, saj sem vsaj dvakrat tedensko knjižnico zapuščala s polnim naročjem knjig. Tudi doma je moja zbirka rasla, saj sem za darila dobivala knjige1, kar mi je bilo (presenetljivo) všeč.

V tretjem razredu sem v šolskem letu prebrala 50 knjig2. Med te knjige spada zbirka Pet prijateljev, katere še danes poznam vsebino, čim pogledam platnico3.

Ob izidu prvega dela Harry Potter-ja, so bili glavni trije junaki stari 11 let, tako kot jaz. Rasla sem skupaj z zbirko in vsako leto sem z veseljem čakala, da so knjigo prevedli v slovenščino.

Prav tako sem prebrala skoraj vsa dela Dan Brown-a4. Tudi Mario Puzo se me ni rešil, zato sem kar hitro odkrila, da so filmi samo slabša različica knjig. Predvsem knjige Stephen Kinga se težko primerjajo s filmi. Za menoj je veliko neprespanih noči, ko si knjige nisem upala zapreti in sem jo prebrala v eni noči.

In kaj ima s tem Twillight?

Že ob prvem navalu navdušenja najstnic nad novo knjigo o vampirjih, me je kritiziranje motilo. Skupine so se razdelile na dva dela:

 1. “Ohhh, Edward je takoooo leeep!”
 2. “Kakšni vampirji?!? To je najbolj butasta knjiga, tematika, film …”

Razlog, da me je druga skupina motila je bilo njihovo nepoznavanje. Vsi, ki so knjigo kritizirali, se platnice niso niti dotaknili.

Ravno iz tega razloga sem prebrala prvi del zbirke o vampirjih. Knjiga niti ni pretirano slaba, dobra pa tudi ne. Po zadnji prebrani strani sem si pogledala še film. Ha! Boljše od vsakodnevnih kritik, slabše od vsakodnevnega hvaljenja. Nič posebnega.

Sama s seboj imam dogovor: vsako izbrano knjigo preberem vsaj 20 strani, preden rečem, da je zanič. Podobno velja s filmi, ki imajo na voljo 20 minut. Oboje, knjigo in film (drugi del), sem zaključila po 20/20.

Tako lahko preverjeno trdim, da je imel avtor citiranega prispevka prav in je zbirka o vampirjih (nama osebno) res zanič in je njena razširjenost vse prej kot pozitivna. Ampak, film Intervju z vampirjem je pa res dober, kar po oceni na IMDB očitno ni samo moje mnenje.

 1. obe babici in mami so se dogovarjale katero knjigo iz določenih zbirk mi bodo kupile, da ne bi prišlo do podvojenih naslovov []
 2. št. vem, saj smo na vsakih 10 knjig, ki smo jih obnovili, dobili priznanje za pridno branje []
 3. torej ni šlo za slikanice []
 4. Izgubljeni simbol me še čaka []
 

8 odgovorov na “Replika: Od Twilighta do vampirizma …”

 1. nmohoric nmohoric Pravi:

  Se opravičujem, če sem te s svojim zapisom užalil, vendar sem knjige ki so zgoraj omenjene, prebral vsaj 20 strani mogoče prvo in 2 poglavje, vendar me knjiga ni zvabila v nadaljnje branje. Tudi sam veliko berem, vendar knjige ki se ljudem zdijo totalno brez vezne, meni pa so zelo všeč.

 2. Urška Sonček Urška Sonček Pravi:

  Nisi, js sm dojela, da si jih probu prebrat! :D Si omenu v zapisu in komentarju. ^^
  Večina k je kritizirala ni niti probala pa si me spomnu na to.
  Zato je še zadn odstavk, da je poudarjen, da se strinjam s teboj. ^^

  To je samo daljši komentar, da se oddolžim za 2-tedensko nekomentiranje. xD ^^

 3. nmohoric nmohoric Pravi:

  Sem jih poskušal prebrati pa mi ni uspelo… niso zame…
  Potem si se pa kar konkretno oddolžila i guess :D

 4. Urška Sonček Urška Sonček Pravi:

  Sem jih tut kar konkretno slišala. xD ;)

  Pač niso po tvojem okusu. Tut js se nism čez druga dela uspela prebit.^^
  Sploh pa, čim si Alan Forda omenu, sem vedla, da ne spadaš med tiste, ki od knjig berejo samo Žurnal. :mrgreen:

 5. nmohoric nmohoric Pravi:

  No pač Alan Ford in Zagor sta kar klasike :P drguče pa berem več kot samo žurnal in 24.ur :D

 6. NuckinFuts » Blog Archive » Replika na repliko “Od Twillighta do vampirizma” in itak tudi na originalno objavo. In to je najdaljši naslov na temu blogu ever. Pravi:

  [...] da sem prebral objavo ali pa dve, v katerih se obravnava tema, ki jo brez težav jemljem kot osebni napad. Samo šalim se. Mislim, [...]

 7. Marko Pravi:

  Če se gremo že o filmih o vampirjih: Triologiji Blade & Underworld ftw! :) [nism se mogu upret]

 8. Urška Sonček Urška Sonček Pravi:

  Filmofil. ^^

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !