Mar 03

Sem samo mlada voznica, ki ima lastnih vozniških izkušenj šele dve leti. Kljub temu, me nekaj voznikov resnično razpizdi razjezi s svojim vozniškim odnosom.

Zagotovo moja vožnja ni popolna, ampak da parkiram dve minuti dlje, kot bolj izkušeni vozniki, je še vedno bolj varno kot stvari, ki jih počnejo vozniki z dolgoletno prakso.

“Smerniki so samo za mevže!”

Najbolj mi pritisk dvigne, ko me na dvopasovni cesti izsili voznik brez smernika1. Je res tako težko narediti dve majhni kretnji, ki ostalim udeležencem prometa sporočijo izredno pomembno informacijo2? Kot kaže imam izurjen ‘čut’3 za take voznike in v večini primerov vem, da me bo izsilil. Tako jih pozorno opazujem in seveda pravočasno pritisnem na zavoro4.

Kdor je že vozil za menoj bi verjetno rekel, da pretiravam, saj smernike uporabljam tudi na parkiriščih5. Tega sem se naučila prvi teden po tem, ko sem naredila izpit, ko bi skoraj povzročila trk na parkirišču, ker drugega voznika nisem opozorila, da zavijam6.

“Počasnejši vozniki so mi v napoto.”

V drugi situaciji imamo voznike dobrih7 znamk, ki na slovenskih avtocestah krepko prekoračijo hitrost 130 km/h. Vendar ne bom govorila o tem, jaz nisem radar. Moti me njihov8 odnos do ostalih voznikov.

Predstavljajte si, da po prehitevalnem pasu prehitevate kolono vozil, ki jo je povzročil počasnejši tovornjak. Vidite avto, ki se vam približuje, vendar se mu (tudi če želite) ne morete umakniti, saj je na vaši desni gneča, prehiteti pa morate samo še tovornjak. Avto za vami se vam ‘prilima na rit’ in posveti dolge luči. Gospod Voznik-Dražjega-Avtomobila očitno ne more počakati niti 15 sekund?9

“Sem najpomembnejši, zato se mi morajo ostali umikati s poti.”

Zadnja situacija ni niti nevarna, niti proti predpisom. Gre samo za vljudnost, ki bi jo (po mojem mnenju) moral doseči vsak človek10.

Doma sem na vasi, kar pomeni da se na dvorišče pripeljem po nekaj ozkih cesticah. Vsi domačini smo navajeni, da se nekdo mora umakniti, sicer lahko na cesti stojimo in se gledamo še dneve.

Na žalost pa je ta majhna, ozka cesta priročna bližnjica na poti do Ljubljane. Tako se ‘tujci’ velikokrat peljejo po naših cestah, kar me ne moti. Grdo pa je, da se jim umaknem11, oni pa oddrvijo mimo brez zahvalne geste. S takim odnosom ne bodo povzročili nesreče, vendar še otrok v vrtcu zna reči “Hvala.” ko dobi bombonček.12

Prav tako ti ‘turisti’ dnevno izsilijo, ko niso na prednostni cesti. Nekega dne, na slab dan, pa morda ne bom hitro bremzala in se umikala, čeprav imam prednost13… Pa bo šel ‘pleh’ na njihovi dragocenosti, jaz pa bom dobila kartonček in popravila svojega 11 let starega Buškota.

 1. ja, o ‘žmigucu” govorim []
 2. vrinil se ti bom, čeprav za teboj ni nikogar in bi lahko počakal []
 3. strah? []
 4. bremzo []
 5. kjer jih večina, po mojih izkušnjah, ne []
 6. sicer nikomur ne bi bilo nič, saj sva šla približno 10-15 km/h, ampak šola je bila dobra []
 7. hitrih []
 8. seveda poslošujem, ne počnejo vsi tega – verjetno []
 9. To specifično situacijo sem videla kot voznica v koloni vozil. []
 10. oz. voznik []
 11. nekdo to mora storiti, ‘jajc’ pa nimam, da bi vozila kot, da jih ni []
 12. Ob tej priložnosti, pa bi se zahvalila vsem voznikom, ki spuščajo ljudi. Sama vsak dan ob jutranji gneči pripeljem s stranske ceste na glavno in kar hitro me nekdo prijazno spusti. []
 13. Pri mojih 10 km/h in njihovih 30 – čeprav je vidljivost na nuli – mislim, da mi ne bo nič hudega []
 

25 odgovorov na “Predrznost slovenskih voznikov”

 1. NuckinFuts NuckinFuts Pravi:

  Glede smernikov lahko povzamem Branka Gradiščnika: Smernikov se v Sloveniji očitno ne daje, ker tistega za nami prav nič ne briga kam gremo. Zakaj smo se pa borili?!?
  Najlepše je voziti 30-40 tonsko zverino po (pre)ozki cesti in opazovati kakega mladca v naviti Hondi, ki pripelje nasproti po levi, vendar ga v trenutku zmanjka nazaj na njegovo stran (takoj po tistem, ko uspešno pospravi srce na njemu namenjeno mesto :twisted: ).

 2. Dajana Dajana Pravi:

  Branko Gradišnik… Pa res… le zakaj bi kazali smernike. :(

  Mi bi potrebovali vojsko za vsakim vogalom, da kontrolira psihotike na cesti.

 3. chef chef Pravi:

  Tako. Vojsko na ceste! Kam pa to pelje, mislim, ta anarhija :)

 4. NuckinFuts NuckinFuts Pravi:

  @Dajana Jap, Gradišnik. Njegova V senci pod zelenim zmajem je kar dobra knjiga, ki se malce sarkastično in smešno spopada s posebnostimi Slovenije….Je pa res, da jo razumejo šele osnovnošolci nekje v 7. razredu, tako, da ne priporočam v branje.
  Kaj pa vojska, ki bi preprečevala psihotikom z dostopom do interneta širjenje sanjarij o nezemljanih in podobnih bruh-idej?

 5. buba švabe buba švabe Pravi:

  Evo en ocvirk od danes zjutraj. Dolga kolona v eno smer, dolga kolona v drugo smer. In bi en zavijal levo k neki bajti, ampak seveda ne more zaradi kolone na nasprotnem pasu. Pa eden tam to opazi, se obzirno ustavi in poblenda, češ “pojdi zdaj, da ne boš po nepotrebnem delal gužve.” No, in kaj naredi zavijajoči? Nič. Lepo se gledata nekaj časa, potem pa tisti ta obzirni pač odpelje dalje. Ampak to še ni vse. Tega zavijajočega se usmili še en nasprotno vozeči, se ustavi in mu poblenda, naj vendarle zavije. Pa ista zgodba. Šele ko isto naredi tretji, je možakarju kapnilo, kaj se dogaja. Do takrat je bila stoječa kolona že čez pol mesta (jaz sem bil četrti ali peti). V glavnem nesposobni vozniki so na vsakem koraku…

 6. Dajana Dajana Pravi:

  buba švabe: Saj ne gre za nesposobnost. Gre za to, da nekateri ljudje, ko so v avtih, postanejo pošasti. Takrat si lahko dajo duška. V avtih je samo Ego. Vsi ostali so tvoji nasprotniki, ki jih je treba premagat, prehitet in ponižat.

  On lahko v avtu naredi, kar hoče, saj je vendar avto njegova lastnina! Edina stvar, kjer je kralj! Avto je njegov. To je njegova pravica! (no, tako razmišlja Ego).

  In jaz tega, da ne dajejo žmigavcev… jaz bi to globila… Ne vem, enostavno bi forsirala ljudi, da prijavijo tistega, ki ne kaže smerrnika in če bi ga ujeli trikrat bi mu vzela vozniško dovoljenje ali, bi moral plačat 500 evrov. Potem bi si zapomnil!

  Ne vem, kako drugače prisiliti ljudi, da spoštujejo predpise.

  Jaz grem po cesti z otroci in pridem do prehoda za pešce (v Ljubljani). In me voznik vidi… In noče ustaviti!!!!!!!!!!

  Se mi je milijonkrat že zgodilo. :(

  Od zdaj naprej pokličem policijo za vsakogar, ki noče ustaviti na prehodu za pešce, ko vidi človeka, da hoče čez!

  Isto je z odvezanimi psmi po mestu.

  Pri nas se ljudje ne naučijo ubogati predpisov, dokler ga ne udariš, da začuti bolečino, da MORA to narediti, če ne bo kazen.

  To so ljudje roboti. Ljudje zombiji. Tako kot ta človek, ki ni kapiral, da ga drugi vozniki čakajo, da bo šel čez…

 7. chef chef Pravi:

  Jaz sem se danes skoraj zaletel v nekoga, ker nisem računal, da bo že sredi zaviralnega pasu na obvoznici zabremzal na 30 km/h. S to hitrostjo je potem vozil do prvega križišča :D Potem je šel do naslednjega semaforiziranega križišča točno po omejitvi, Ker se je prižgala rumena luč, je zadnjih nekaj metrov vendarle pospešil, tako da se je ravno še izmuznil čez rdečo.

  Kot pravi Dajana: vojsko na ceste! :D

 8. kinky tone Pravi:

  Sam’ na guob’c!

 9. buba švabe buba švabe Pravi:

  Hja, pri nas pa večinoma kar ustavljajo pred prehodi za pešce. Je pa res, da se jaz ponavadi kar malo posilim čez. Kdaj pa kdaj se zgodi, da kakšen skoraj na črto bremza. :lol:

  Pa še ena scena od zadnjič. Manevrira ena baba rikverc s parkplaca pri lokalni trgovinici in nič ne gleda nazaj, kaj se dogaja okrog, jaz pa pridem peš od zadaj (pločnika tam ni oziroma je pač čudno narejeno, se ne da opisat). Sem moral kar malo na hitro odskočit, da me ni zadela. Saj če si sam in si pozoren, ni problem, ampak ko pred sabo rineš voziček z malim frocom, je pa to vseeno malo drugače. Sem malo udaril po plehu, pa je bila potem čisto posrana… :lol:

 10. Urška Sonček Urška Sonček Pravi:

  @ NuckinFuts: Ooo to pa verjamem, da je dober občutek, ko taki doživijo šok, da se jim le ne umakne vsak. muahaha ^^

  @ Danaja: Se ti ne zdi malce pretiravanje, če kličeš policijo vsakič, ko ti na prehodu za pešce ne ustavi prvi voznik?
  Včasih z ustavljanjem lahko povzročiš več slabega kot koristi (npr. da ti je avto na ‘rit naliman’ ni varno ustavljati, sploh če ni gneče in boš čez minuto lahko prečkala cesto).
  Nekateri lastniki psov so pa taki, da bi verjetno tudi to lahko šlo v objavo na blogu.

  @ chef: Včasih taki vozniki s prepočasno vožnjo veliko bolj ogrožajo promet, kot tisti, ki jim njihove jeklene mašince dopuščajo tudi višje hitrosti.
  Sem pa tudi jaz že videla podobno zgodbo, ko je nekdo vozil prepočasi in pospešil zadnjo sekundo na križišču. Kot, da bi zafrkaval voznike za seboj.

  @ buba švabe: On je šel že domov, njemu je bilo vseeno če vsi ostali zamudite v službo. Čeprav tak način vožnje me spominja na starejše voznike, ki še za vožnjo kolesa niso več primerni.
  Kot pešec moraš biti res izredno pozoren na avtomobile. Jaz npr. vsakič ko grem pri zeleni luči čez prehod kot največja “budala” opazujem avtomobile (ki zavijajo). Sošolke so mi vedno govorile, da imamo itak mi prednost… vendar če me voznik povozi mi je popolnoma vseeno, kdo je imel prednost.

  @ kinky tone: hehe, glede na to da vozim šele 2 leti, sem šele na stopnji: “bedaki, naj jim vzamejo izpit.” morda čez nekaj let dosežem to stopnjo.

 11. Bobek Pravi:

  vkinky tone, dobra filozofija, dokler ne naletiš na bolj razbacanga ;)

 12. Bobek Pravi:

  Urška Sonček, še en v nizu tvojih odličnih blogov.

  Me je spomnilo na moje vozniške začetke, ko je bilo treba sredi Ljubljane paziti na konjske vprege :)

 13. nmohoric nmohoric Pravi:

  Včasih se res na cesti znajdejo kakšni, ki povsem ne upoštevajo CPP…
  @chef upam da nisem bil to danes na obvoznici jaz :P sam omejitve so le omejitev in če te lahko še citiram.
  Kot pravi Dajana: Vojsko na ceste !! zraven, bi pa še dodal da tudi na vsak vogal in pretepst vsakega ki psa nima na povodcu in tistega, ki s/z avtom ni ustavil na prehodu za peščce..

 14. chef chef Pravi:

  Omejitev 40 km/h se začne šele pri ovinku, z zakonom pa je po avtocesti prepovedano vozit počasneje kot s polovično hitrostjo od dovoljene, razen ob hkratni uporabi varnostnih utripalk.

 15. nmohoric nmohoric Pravi:

  vem kako je z omejitvami, zato raje sam zapeljem v ovinek 50 kot pa 40 res da je prekršek, je pa nekako bolj varno sploh, če je kdo zelo za tabo…. in tisto nisembil jaz, malo heca neškodi.. je pa res da se velikokrat takšni primeri dogajajo na vseh avtocesta, predvsem sem opazil, da starejši ljudje brez smernika zapeljejo na zaviralni pas ter potem v trenutku ko zabremzajo na hitrost, ki bi lahko rekli, da je že nevarna.. (zapelje na zaviralni pas pred tabo, ko si ti že na njem brez smernika, se mi je že zgodilo nekajkrat).

 16. Devon Devon Pravi:

  tut jst mam najrajs debile, ki se ti medtem, ko prehitevas in je na voznem pasu vec vozil, torej se pri najboljsi volji ne mores umakniti, prilepijo na rit, blendajo, trobijo… vcasih me resno ma, da bi pobremzala, mater jim blesavo… :| ne recem, da bi se svaljkala po prehitevalnem pasu, vozni bi bil pa prazen… tako pa… :(

 17. chef chef Pravi:

  Če me kakšen idiot takole buzerira, mirno spustim plin. V tem primeru prav pride, če vozim dober avto, ker potem, ko se spuca, res do konca pohodim po plinu, hehe.

 18. maja maja Pravi:

  Hm, eni se bodo morali zmeniti kako je prav: http://bos.zrc-sazu.si/cgi/a03.exe?name=sskj_testa&expression=bonbon&hs=1 :)

 19. Urška Sonček Urška Sonček Pravi:

  @ Bobek: Hvala. :)
  Sem slišala, da so bile takrat razmere slabše… predvsem zaradi vonjav, ki so jih ti “motorji” spuščali.

  @ nmohoric: Tudi jaz menim, da bi vojska lahko rešila vse naštete probleme. Vendar kot je že @ NuckinFuts povedal to še ne bi rešilo problemov na interenetu. Bo potrebno najti nove uslužbence pregona.

  @ Devon: Taki vozniki so resnično polni samih seboj.

  @ chef: Ti si to lahko privoščiš ob jeklenih konjičkih, ki jih voziš. Mogoče pa sledim tvojemu zgledu čez nekaj let. ;)

  @ maja: Očitno bo potreben pogovor s profesorico pravopisa, ki ga pišemo v naslednjih mesecih.

 20. NuckinFuts » Blog Archive » (C, D in E) > B Pravi:

  [...] se, da mora vsak bloger vsaj enkrat pisati o slovenskih cestah in dogajanju na njih. Večinoma vsi samo bentijo, jaz [...]

 21. Zahtevna naloga, ki je 150 ljudi ne zna rešiti Pravi:

  [...] pisanju navodil sem se počutila, kot da odraslemu človeku, ki ima vozniški izpit že 10 let razlagam, kje so sklopka, gas in bremza. Mar današnji najstniki16 čas na računalniku [...]

 22. Snowblind Snowblind Pravi:

  Pri nas ni zakon CPP, ampak prevlada tisti, ki vozi agresivnejše. Pri domžalah je eno križišče, ki ni ravno linearne narave, zato se vozniki, ki zavijajo levo ponavadi načakajo. Potem pa eden pohodi gas in se jih poloti čredni nagon. Rezultat je, da se trije atati ustavijo na sredini križišča, meni, ki grem naravnost, napoti. Nazadnje sm videl modela, ki se je ustavil na sredi križišča, ki ga je pravkar zablokiral in s strahom v očeh zrl v moje luči. Peljal sem ene 20, ampak ko sm ga videl, sm pohodil plin. Tipa je zajela panika in je začel trobit degenu pred sabo in sta se speljala brez da bi jz moral spustit taco iz gasa, kaj šele pritisnit na zavoro. Treba jim je samo pokazat, da se ne daš. Žal pa je to najbrž težje doseči, če si ženska. Žal.

 23. Urška Sonček Urška Sonček Pravi:

  Vem katero križišče misliš. Tam je res kriza zaviti v levo.
  Moj dragi tudi uporablja tako “agresivno” verzijo vožnje ob ostalih bedakih na cesti, ampak mene še ni uspel prevzgojiti… če je pred menoj avto avtomatično zabremzam, četudi bi nesreča pomenila, da dobim kartonček brez debate (saj ni moja krivda).
  Ampak če bi bila sama v avtu, nasproti pa starejši moški prepričan v svoj prav, se mi verjetno res ne bi dobro pisalo. Lažje je biti moški voznik. :)

 24. Štirikrat več nesreč zaradi telefoniranja Pravi:

  [...] slovenskih voznikih sem že pisala, toda tokrat je objava namenjena samo enemu, specifičnemu vozniku. Vsebina te objave se bo lahko [...]

 25. Mirko T. Pravi:

  Zdaj je tu Martinovo.Spet bo veliko odvzetih vozniških dovoljenj. Sam ne podpiram vožnje pod vplivom alkohola, In kako ravnati ob odvzemu? To informacijo najdete na strani odvzem vozniškega dovoljenja

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !